AnyaSpórol

Hogyan lehet havonta több, mint 6000 forintot spórolni a pelenkán?

mosható pelenkaNem voltam elég bátor, nem volt elég információm és lusta voltam változtatni, tartozom a lelkiismeretemnek, hogy erről is írjak. Ha még egy gyermekem születne, akkor tuti, hogy ezt a megoldást választanám, méghozzá a mosható pelenkát.  Hogy miért? Lássuk az érveket:

 • olcsóbb,
 • környezetkímélőbb,
 • a baba bőrének is jó,
 • és hamarabb szoknak le a pelusról 🙂

Igaz kicsivel munkásabb, de a mosógépek és szárítógépek világában ez nem jelenthet olyan gondot, mint anyáink idejében, ahol kézzel mostak, lábosban főzték ki.  Nekem konkrétan mintha a fogamat húzták volna, ahogy egyre drágább és drágább lett a pelus! A fiamnál még nem volt akkora gond, mert ő még nem volt két éves sem és leszokott nyáron a pelusról. Na de a lányom, majdnem 3 éves volt, amikor végre le tudta tenni egyik napról a másikra a pelust. Nem beszélve, hogy az utolsó időben mindig nadrág pelenkát vettünk, mert ha szól, hogy pisilni kell, gyorsabban le tudjuk róla húzni. Hiába vettünk mindig saját márkás nadrágpelenkát, iszonyatosan drága volt a darab ára.

Saját tapasztalat hiányában Anditól kértem segítségét a Mosható Pelenka Gurutól, hogy bemásolhassam ide az ő számításait. Szerintem nagyon meggyőzőek. Aki gondolkodik ezen a megoldáson, az a blogjában hasznos tanácsokat, javaslatokat találhat.

Még egy megjegyzés, amikor az első gyermekemet szültem, akkor nem jelentett volna gondot a mosható pelenka beszerzésének egyszeri költsége, az embernek rendes fizetése volt. Aztán miután már csak a Gyed jött, hát egyre nehezebb lett, két gyerekkel meg aztán végképp egyre több a havi kiadás….

Jöjjenek a számok és a történet:

“Ha megengeditek, elmesélek egy történetet. Tegyük fel, hogy két család egy időben várja a kis trónörökös érkezését. Az egyik család, az egyszerűség kedvéért A-ék, anyagi okokból, környezettudatos szemlélettel a mosható pelenka mellett döntenek, míg a másik család, legyenek B-ék, a hagyományos pelenka mellett teszik le a voksukat.

 Az “A” család a baba megszületése előtt apránként 80 ezer forintot tesz félre a pelenkák megvásárlására. Ebben benne van a nagyszülők babakelengyére szánt ajándéka, meg a saját, havi pár ezer spórolt pénzük is. A “B” család csak nevet ezen, ők saját meglátásuk szerint ráérnek akkor bevásárolni pelenkából, mikor tényleg szükség lesz rá. Az egyik nagyáruházban a szülés előtti akciós napokon B-ék előrelátóan 10 csomag “márkás” pelenkát vásárolnak, darabját 55 forintért, 27900 forint helyett akciósan 23650-ért, hogy az első időben biztosan ne legyen hiány belőlük.
Nemsokára eljön a nagy nap, a babák időben és rendben megérkeznek. A hivatali tortúra után megérkezik az anyasági támogatás 64.125 forintos összege is, mellyel az “A” család azonnal minimalizálja a pelenkákra fordított összeget, B-ék viszont ennek nagy részét ismét pelenka vásárlásra fordítják, mivel gyorsan beigazolódik, hogy 430 db pelenka egy újszülött esetén bizony nem is olyan sok…
Aztán telnek a hónapok, A-ék havonta kb. 1500 forintot költenek mosásra, pelenkára viszont semmit, mivel a megvásárolt 20 darabos készlet mindig kéznél van és minden igényükre megoldást nyújt. Elkezdenek mosható törlőkendőket használni, a krémezést meg elfelejtik, mert a jól szellőző ruhapelenkákban erre nincs szükség.
A “B” család ezzel szemben havonta 8500 forintot költ pelenkára, pedig időközben már nem is a “márkás” pelust veszik, hanem olcsóbb fajtára váltottak. Sokadik próbálkozásra találtak egyet, ami megfelelt az igényeiknek, igaz babájuk bőre nem mindig bírta a próbapelusokat. Ilyenkor a megmaradt darabokat ismerőseik között elajándékozták, vagyis kidobott pénz volt a ráköltött összeg. A pirosodó popsi ellen vastagon krémeztek, eldobható törlőkendőt használtak, ami havi szinten újabb 1000 forintos kiadást jelentett számukra.
Teltek a hónapok, a gyerekek elkezdtek kúszni, mászni, majd elkezdődött a játszóteres időszak. Az anyukák a többi között sokszor beszélgettek arról, ki milyen pelenkát használ, melyik hol akciós, milyen kuponokat lehet beváltani rájuk, így egyszercsak kiderült, hogy az “A” család nem ismeri egyik fajtát sem, mert ők újrahasználható pelust használnak. Mindenki ferdén nézett rájuk, némi értetlenséggel vegyes kíváncsisággal, vajon miért?!
És az anyuka elkezdett beszélni… Arról, hogy ők megválogatják mi kerül be a háztartásukba és a szerveztükbe. Tudatosan nem termelnek több tonnányi szemetet, mert nem is veszik meg azt, ami oda kerülhet, illetve azt is elkülönítetten gyűjtik. Ehelyett a többi ruhához hasonlóan 2-3 naponta mossák a pelust is, ami aztán száradás után újra használatba kerül. Ezzel százezreket spórolnak, főleg, hogy még több babát is terveznek, mégsem kell megerőltetni magukat vagy lemondaniuk a modern életvitel könnyedségéről. Gyermekük nem beteges, allergiás vagy érzékeny, korát meghazudtoló fellépésű és érettségű, sőt, mi több, már két éves korára szobatisztává vált.
Míg a “B” család továbbra is lelkesen vásárolta havi átlag 8500-ért a pelenkát, A-ék már rég maguk mögött tudhatták a pelenkás korszakot. Így idővel B-ék is belátták, hogy a megszokotthoz való ragaszkodásuk mennyi idővel és pénzzel rövidítette meg őket. Szerény számításaik szerint a közel három év alatt, míg gyermekük szobatiszta nem lett, megközelítőleg 350.000 forintot költöttek – apránként persze – pelenkára és kiegészítőire. Ezzel szemben A-ék a készlet beszerzési költségein felül a havi kb. 1500 Ft mosási költséggel számolva sem költöttek többet 100.000 forintnál, azaz havonta 9500 helyett csupán 3000 forintot áldoztak erre.  És ha megszületik a következő babájuk, nála már csak a mosás költségét fogják fizetni pelenkára!
Látva a másik család sikerét, a “B” család elhatározta, hogy következő gyermeküket már ők sem teszik ki a műanyagok káros hatásainak és kezdetektől fogva mosható pelenkát használnak majd, így kiadásaikat kontroll alatt tudják tartani, és befektetésük pár hónap alatt megtérül. Onnantól kezdve pedig maguknak spórolnak vele.
Eddig a történet, amit el akartam mesélni. Lehet gondolkodni rajta, mennyit ér meg nekünk a lustaság vagy a kétkedés!”
Andi felhívta a figyelmemet, hogy nagyon sok fajta mosható pelenka van itt is ki kell próbálni, hogy melyik jó a babánknak, mamának egyaránt, sajnos én ebben nem tudok segítséget adni, érdemes a fórumokat olvasni és Andinak feltenni a kérdéseiteket. 🙂

Engem meggyőzött és ha a spórolás jár az eszembe, és a környezettudatosság, akkor  nekem az az áldozat, hogy mosni kell a pelenkát nem is tűnik olyan nagynak….

Ti milyen pelenkát használtok? Mi a tapasztalatotok a mosható pelenkával???  És ki használja a mosáshoz a folyékony mosószer receptet, amit az oldalamon talált??? 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Arian says:

  Szia, nekem kedvet csináltál a környezetbarát pelenkázáshoz. 🙂

  Megkérdezhetem, honnan rendelted őket? Ahogy olvasgattam, nehéz elsőre megtalálni az ideális típust. Jelenleg sajnos nem tudok sokat beruházni a próbálgatásra, az általad említett árak azonban nagyon szimpatikusak, egy próbát mindenképp megérnének.
  Az is elég, ha megadod az oldal nevét, most látom, hogy a komment nem tartalmazhat linket.

  Előre is köszönöm!

 2. Szia, nekem kedvet csináltál a környezetbarát pelenkázáshoz. 🙂

  Megkérdezhetem, honnan rendelted őket? Ahogy olvasgattam, nehéz elsőre megtalálni az ideális típust. Jelenleg sajnos nem tudok sokat beruházni a próbálgatásra, az általad említett árak azonban nagyon szimpatikusak, egy próbát mindenképp megérnének.
  Az is elég, ha megadod az oldal nevét, most látom, hogy a komment nem tartalmazhat linket.

  Előre is köszönöm!

 3. Harangi Mariann says:

  Kedves Eszter!

  Nekem meghoztad a kedvem. 🙂 Meg tudnád adni az oldal nevét (ahogy láttam, linket nem tartalmazhat a komment), ahonnan a pelusokat rendelted? Én is nagyon szeretnék áttérni a mosható pelenkára, de ahogy olvasgattam, nehéz elsőre megtalálni az ideális típust. Jelenleg sajnos nem tudok sokat beruházni a próbálgatásra, az általad említett árak azonban nagyon szimpatikusak, egy próbát mindenképp megérnének. Nagyon megköszönném, ha elküldenéd nekem. Próbáltam rákeresni, találtam is néhány indiai webshopot, ahol nagyon klassz pelusokat láttam, de sajnos nem szállítanak Magyarországra.

  Előre is nagyon köszönöm a segítséged!

 4. Kedves Eszter!

  Nekem meghoztad a kedvem. 🙂 Meg tudnád adni az oldal nevét (ahogy láttam, linket nem tartalmazhat a komment), ahonnan a pelusokat rendelted? Én is nagyon szeretnék áttérni a mosható pelenkára, de ahogy olvasgattam, nehéz elsőre megtalálni az ideális típust. Jelenleg sajnos nem tudok sokat beruházni a próbálgatásra, az általad említett árak azonban nagyon szimpatikusak, egy próbát mindenképp megérnének. Nagyon megköszönném, ha elküldenéd nekem. Próbáltam rákeresni, találtam is néhány indiai webshopot, ahol nagyon klassz pelusokat láttam, de sajnos nem szállítanak Magyarországra.

  Előre is nagyon köszönöm a segítséged!

 5. Szia,

  megkérdezhetem, hol rendelted a pelusokat? Én is erősen gondolkodom rajta, hogy áttérünk a mosható pelusra, és az általad leírt árak nagyon barátiak, szívesen vennék én is próbaképpen.
  Találtam néhány oldalt, de csak olyanokat, amelyek nem szállítanak Magyarországra.

  Előre is köszönöm a válaszod!

 6. Míra Eszter Kőmíves says:

  Sziasztok
  Mi Indiából vettünk 50 külső 100 belsőt akciósan db kb 2ft volt A szállítás 1500 ft Több fokozatba állítható az ülepének mérete és a derékbőség is több féle színben lehetett venni pattentos Mosódióval mosom és tiszta lesz tőle, mivel színes nem szürkül a belsejének meg szerintem nem számít, hogy fehér vagy szürke 3 naponta szoktam mosni Hátránya, hogy ha egy betét van csak kb 1-1,5 órát bír ki de akko úgy néz ki mit a sima pelus kettővel 3-4 is kíbír 3 mal 8at négyel simán kíbirja az éjszakát Kislányom általában 9 körül alszik el és reggel 8 körül kell de persze tudjuk hogy nem pont pelenkacsere után alszik el és nem rögtön a peluscsere az első reggel se szóval olyan 12-13 órát kíbír de ilyenkor látszik hogy hol van rajta pelus és én megelőzésként éjszakára popsikrémmel is bekenem sima egyszerű 150ftos gyógyszertárival
  Ismerösöm maga gyártott otthon pelusokat 3 részre hajtotta a törölközőtt összevarta abból lett a betét, és esőkabátból szabott ki bugyikat Ő mivel újrahasznosított csak áramot és a tépőzárat fizette Egyébkét a gyerekeinek az összes ruhát megvarta 16 éves korukig amíg gyesen volt
  Remélem kedvet csináltam a környezetbarátabb pelushoz

 7. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @Bodor Mónika)

  Szülinapomra kaptam nátrium perkarbonátot. Férj minden nap egy fehér polót használ és egy idő után mindegyik sárga lesz, amióta a nátrium perkarbonátot használom azóta még anyósom is megjegyezte, hogy milyen fehérek a pólók 🙂 És ez nem reklámszöveg. Barátnőm a dm-ben vette nekem. Egy fehér mosáshoz elég egy kanál és tényleg használ 🙂

 8. Bodor Mónika says:

  A kisfiam lassan 1 éves lesz mosható pelust használunk, persze van itthon eldobható is, ha megyünk valahová ez kényelmesebb. A moshatót használtan kaptuk egy 3 gyermekes családtól(!) 1-2 külsőt vettem még hozzá de ennyi, teljesen használhatóak a 3 gyerkőc által már leharcolt pelusok. Mi a Monapel egyméretes pelusait használjuk, magyar gyártmány és teljesen jó. A pici babán először furcsa volt a nagy csomag, de csak nekem, őt egyáltalán nem zavarta. Egy kolléganőmmel kiszámoltuk, hogy a teljes készlet kb.70000Ft, ha meg akarja venni az ember, mint írtam, mi szerencsére a nagy részét kaptuk. A mosással nem bíbelődöm külön, a kakit nyilván leöblítem, de a pisis pelust nem. Mindig akad fehér mosnivaló cucc amihez bedobva a pelusokat megtelik a gép és mosunk. Ha az egész készletet mosnám, akkor kb. heti 2 alkalommal kellene mosni őket. Mosáshoz már régóta a mosószappanból készült lötyit használom, az is bevált, igaz a fehérek kicsit szürkülnek, erre még nem találtam ellenszert.

 9. Agnes Kis says:

  Szia!

  Én első gyermekemnél eldöntöttem, hogy mosható pelust használok, szerencsére apa is benne volt a dologban. Mi is, ahogy az előző hozzászóló írta többfélét kipróbáltunk. A próbákkal és kiegészítőkkel együtt 80-82 ezer forintot költöttünk a mosható pelenkára. Viszont van egészségpénztárunk, amire akkor még a befizetés után 30% állami támogatás járt. Tehát a pelenkára jutó befizetésünk 65 ezer forint volt körülbelül, és számla ellenében visszakaptuk a ténylegesen elköltött 80-82 ezret.

  A nagyfiam 2 éves korában szobatiszta lett, éjszakára is.

  Második fiamnál szintén használjuk, amint elérte a 4 kilót(mivel a peluskülsőnk mérete 4kg-tól van) már használtuk is. Jelenleg nappalra itthon használjuk a mosóst, ha elmegyünk sétálni és éjszakára eldobóst használunk. Így is sokat spórolunk vele. Én nem bántam meg, hogy így döntöttem. Látva, hogy mások a családi pótlékot pelusra költik, mi ezt az összeget félre tudjuk tenni a gyerekeknek, majd jó lesz a tankönyvekre. 🙂

  Üdv Ági

 10. Szilviaa says:

  Kissé becsapós ez a pelus dolog. Nekem van eldobható is, meg sima is. Pontosan azért, mert az első gyerekemnél rengeteget költöttem pelusra. Azóta tudatosabb is vagyok, és megfontoltabb is.
  Rengeteget olvastam a mosható pelusokról, és abból vásároltam be készletet, amelyiket a legtöbben dícsérték. Mondanom sem kell, épp mi is azok közé kerültünk, akiknek nem vált be az a fajta, vagyis a babának…a 80 ezres készletet 50 ezerért adtam el, itt buktam 30 ezret. Következőnek még mindig kitartóan vásároltam többféléből 2-2 darabot…itt amelyek nem váltak be szintén anyagi veszteséget okoztak..sebaj, megtaláltuk, amelyik jó…csakhogy azt egy idő után kinőtte, mert ugye itt van külső és belső. És a belsők sem egyformák. Sajnos, ami nekünk jó volt, az épp kisebb típus volt. És persze ezekből is van nappali és éjszakai belső is…szóval igyekeztünk újra megtalálni a megfelelőt. Összességében mire fölszerelkeztünk olyan 280 ezer ft ment el pelusra..és ez rövid időn belül, nagyobb összegekben, nem havi lebontásban…a mostaniból így már csak néhány darab van, és bizony veszem mellé a dm öko pelusát is. Egyébként nagyon jók a mosható pelenkák, de ritka nagy szerencse kell hozzá, hogy valaki elsőre megtalálja a neki megfelelőt. A végére anyagilag ugyanúgy jövök ki, mint azok, akik a márkás pelusokat veszik, csak én még áztatom és mosom is. Szóval pusztán anyagi megfontolásból nem ajánlom, fontos hozzá az a kitartás is, hogy márpedig akkor is környezettudatos maradok…
  Jah, és érdemes tudni, hogy ezek nagyobb méretű betétek, tehát, ha a body nem elég rugalmas, akkor nem árt egy mérettel nagyobbat venni a nagy popó miatt.:))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!