AnyaSpórol

Eperlekvár, sajnos nem spórolósan… :S

Ezer éve készülök, hogy főzök lekvárt, de mivel elutaztunk, így nem volt időm, hogy elmenjek eddig a szedd magad földre. Tegnap felhívom őket, hogy mikor nyitnak, később vettem észre, hogy a honlapon fel van tüntetve, hiába olvasni meg kell tanulni! Kérdeztem, hogy Érden mikor nyit, mondta 8-kor, de nem  érdemes menni, mert már semmi nincs és Szigetszentmiklóson sem nagyon. Nos oda nem is akartam menni.

Így fogtam magam és reggel, mivel drága kislányom úgyis agyon rugdosta a fejemet egész éjjel, valahogy közénk került, elmentem a piacra, hogy vegyek epret, olyan 6 kilót gondoltam, szívtam a fogam, hogy drága, de a gyerekeknek megfőzöm, hátha Tüccsi is meg fogja enni! Álmodj királylány, gyümölcs és a zöccség nem barátja!

Nos ki is választottam egy egész ládával, nő mondta, hogy nem pakolja át, mert akkor még törik, én hüjje, már ekkor kapcsolhattam volna, de nem, és 7 kilót leszámolt. Elmentem még cukorért, meg dr. Oetker 3:1 nem tudom miért, Zselésítőért és aztán haza is jöttem.

Hűvösre tettem az epret, közben reggelit készítettem a családnak, bedobtam az üvegeket a mosogató gépbe, meg odatettem az ebédet, ja és kiteregettem, mert hát mielőtt elindultam elindítottam a mosást, multifunkci anyu. Aztán elmosogattam mindent és nekiálltam lekvárt főzni. Mentem az eperért, minden második pöttyedt volt szétmállott a kezemben, azt hittem megüt a guta. 7 kilóból 4 kiló alapanyag lett. Kilónként 20 deka cukrot adtam hozzá, aztán feltettem főzni és a végén olyan 2 óra főzés után hozzáadtam a zselésítőt, vagy mit. Utána 750 ml üvegekbe töltöttem, fejreállítottam őket és most a dunsztban csücsülnek, már talpon!

Tudom nem valami nagy recept, nem egy gasztrocsoda, de én úgy vagyok ezzel, hogy mindig elolvasom a érdekesebbeknél érdekesebb recepteket, elgondolkodom rajta, hogy milyen jó lenne elkészíteni, aztán rájövök, hogy bármilyen jól hangzik és néz ki tuti nem enném meg, csak a jól bevált régit! Nem vagyok ezzel trendi, de ez már csak így marad! Olyan lekvárt fogok főzni, amit anno nagyanyám, bárcsak élne, vagy anyukám, akkor tuti nem én főznék be :S

Nos tanulság egy életre: legközelebb, ha veszek epret 6 kilót kiméretek velük, soha nem veszem ládába többet!!!!

Nem sokat spóroltam a lekvárral az tuti. De remélem ízleni fog a gyerekeknek. Férj meg megdicsért, hiába kellett a garázst felslagoznia, mert oda olvadt ki az epert, hogy milyen  ügyes vagyok, mert ez nem sokan csinálnák meg!  🙂

Most kaptam egyik olvasómtól az ötletet, hogy hogy lehet megelőzni a penészedést a bogyósoknál (na ennek az epernek már egy szívátültetés sem segített volna), a lényeg, hogy ecettel kell megmosni. Méghozzá a következő módon, keverjünk össze egy rész ecetet (5%-os vagy almaecet) és 10 rész vizet és abban forgassuk meg a szemeket. Hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a víz és tegyük a hűtőbe őket.

Ti főztetek már be? Hol vetettek alapanyagot? Mit terveztek befőzni?

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @ujkonyha@gmail.com)

    Köszi, majd figyelek, de nem vagyok író és irodalmi remekművet se várjon tőlem senki 😉

  2. ujkonyha@gmail.com says:

    Szia! Szeretem olvasni az ötleteidet, jópofa ez a blog, de van egy kifogásom, ami mindenképp kikívánkozik belőlem: nagyon hányaveti a megfogalmazás. Sok a hiba, helyesírási, mondatszerkesztési és stilisztikai is. Szerintem a jó blogger nem csak jó ötleteket ad, de olyan módon önti a gondolatait formába, hogy élvezet legyen olvasni…Lehet, hogy megérné Word-ben megírni a szöveget, nyelvi ellenőrzést futtatni rajta, és mielőtt bemásolod, elolvasni még egyszer. Akkor biztos feltűnnének a hibás mondatok, és nem az olvasó futna neki ötször, mire megértené, mi az állítmány.
    Amúgy az ötletek kitűnőek, a lekvárt én is 3:1-el csinálom, max fél óra az egész, és a háztartásiban kapható üvegtöltő tölcsérrel a kis üvegek megtöltése sem nagy macera.

  3. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @nagynercs@gmail.com)

    Egyszer tesómmal így csináltuk és egy csomó lé lett a gyümölcs meg az üveg tetején volt, aljában meg a zselé, hát elég furcsán nézett ki, így aztán anyóssal ezt fejlesztettük ki, hogy főzzük is és még zselésítjük is 🙂 Ribizlire én is gondoltam, de sajnos már nincs a kertben, emlékszem, amikor kötelezően kellett menni nagyihoz szedni, volt szerintem 50 bokor, brrr. Bezzeg akkor utáltam! 🙂 Paradicsomot én is szeretnék eltenni, meg lecsót 🙂 Talán még meggyet, férj imádja meggyes joghurtot, veszek natúr joghurtot, oszt bele a gyümi 🙂

  4. nagynercs@gmail.com says:

    Az Oetker zselésítőt az elején kell hozzátenni! Akkor nem kell 2 óra hosszat főzni a gyümölcsöt. Rajta van a használati utasítás a zacskón. Nem utolsó sorban: több lesz belőle, mert nem kell a gyümölcslevet elpárologtatni.
    A kérdésre válaszolva: tettem el eperlekvárt, ribizlizselét (paradicsom paszírozóval magtalanítva), reményeink szerint lesz paradicsom is a Mama kertjében 🙂
    Mint kiderült mi azt tesszük el ami terem…

  5. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @gaborildikoja)

    Anyósom mondta, hogy tegyek bele még cukrot 🙂 Ezt a gondolatot el is hessegettem! Én lecsót szeretnék elrakni, meg ribizkét, de szerintem az übermelós, jó savanyú lekvár, nyami!

  6. gaborildikoja says:

    tényleg nem spórolós 🙁

    a lekvárt úgy szoktam eltenni, hogy addig főzöm míg besűrűsödik, így nem kell cukor és extra adalék – elég édes cukor nélkül is, tartósíószer sem kell!

    az epret viszont én is sűrítőanyaggal raktam el, hét kiló eperhez öntöttem kb fél kg (se) cukrot, aztán mehettek a bébikajás üvegbe, 30 lett belőle. A betöltés vette el a legtöbb időt, na meg a másfél évest elkergetni a tűzhelytől

    Idén más gyümölcs nem nagyon lesz, viszont paradicsomot idén is teszek el (sűrítve, pici üvegekbe, nálunk sok fogy)

    Ildikó

  7. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @meszaros@nagykanizsa.hu)

    Igen én is ezzel csináltam, most már nagyon jól néz ki, majd csatolok a hozzászólásomhoz képet is! Ez a körte és narancs lekvár felizgatott :))) Úgyis kevesebb felvágottat akarok enni, mert baromi sok pénzbe kerül és gyorsan romlik…. 🙁

  8. meszaros@nagykanizsa.hu says:

    Nekem eddig a Dr Oetker 3:1-ben teljesen bejött. Cukort lehet vele spórolni és időt, ezzel együtt pénzt – gázköltség-. Idén is ezzel fogok minden lekvárt elkészíteni. Nálunk a sláger a körte és a narancs lekvár volt eddig.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!