Ezer éve készülök, hogy főzök lekvárt, de mivel elutaztunk, így nem volt időm, hogy elmenjek eddig a szedd magad földre. Tegnap felhívom őket, hogy mikor nyitnak, később vettem észre, hogy a honlapon fel van tüntetve, hiába olvasni meg kell tanulni! Kérdeztem, hogy Érden mikor nyit, mondta 8-kor, de nem érdemes menni, mert már semmi nincs és Szigetszentmiklóson sem nagyon. Nos oda nem is akartam menni.
Így fogtam magam és reggel, mivel drága kislányom úgyis agyon rugdosta a fejemet egész éjjel, valahogy közénk került, elmentem a piacra, hogy vegyek epret, olyan 6 kilót gondoltam, szívtam a fogam, hogy drága, de a gyerekeknek megfőzöm, hátha Tüccsi is meg fogja enni! Álmodj királylány, gyümölcs és a zöccség nem barátja!
Nos ki is választottam egy egész ládával, nő mondta, hogy nem pakolja át, mert akkor még törik, én hüjje, már ekkor kapcsolhattam volna, de nem, és 7 kilót leszámolt. Elmentem még cukorért, meg dr. Oetker 3:1 nem tudom miért, Zselésítőért és aztán haza is jöttem.
Hűvösre tettem az epret, közben reggelit készítettem a családnak, bedobtam az üvegeket a mosogató gépbe, meg odatettem az ebédet, ja és kiteregettem, mert hát mielőtt elindultam elindítottam a mosást, multifunkci anyu. Aztán elmosogattam mindent és nekiálltam lekvárt főzni. Mentem az eperért, minden második pöttyedt volt szétmállott a kezemben, azt hittem megüt a guta. 7 kilóból 4 kiló alapanyag lett. Kilónként 20 deka cukrot adtam hozzá, aztán feltettem főzni és a végén olyan 2 óra főzés után hozzáadtam a zselésítőt, vagy mit. Utána 750 ml üvegekbe töltöttem, fejreállítottam őket és most a dunsztban csücsülnek, már talpon!
Tudom nem valami nagy recept, nem egy gasztrocsoda, de én úgy vagyok ezzel, hogy mindig elolvasom a érdekesebbeknél érdekesebb recepteket, elgondolkodom rajta, hogy milyen jó lenne elkészíteni, aztán rájövök, hogy bármilyen jól hangzik és néz ki tuti nem enném meg, csak a jól bevált régit! Nem vagyok ezzel trendi, de ez már csak így marad! Olyan lekvárt fogok főzni, amit anno nagyanyám, bárcsak élne, vagy anyukám, akkor tuti nem én főznék be :S
Nos tanulság egy életre: legközelebb, ha veszek epret 6 kilót kiméretek velük, soha nem veszem ládába többet!!!!
Nem sokat spóroltam a lekvárral az tuti. De remélem ízleni fog a gyerekeknek. Férj meg megdicsért, hiába kellett a garázst felslagoznia, mert oda olvadt ki az epert, hogy milyen ügyes vagyok, mert ez nem sokan csinálnák meg! 🙂
Most kaptam egyik olvasómtól az ötletet, hogy hogy lehet megelőzni a penészedést a bogyósoknál (na ennek az epernek már egy szívátültetés sem segített volna), a lényeg, hogy ecettel kell megmosni. Méghozzá a következő módon, keverjünk össze egy rész ecetet (5%-os vagy almaecet) és 10 rész vizet és abban forgassuk meg a szemeket. Hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a víz és tegyük a hűtőbe őket.
Ti főztetek már be? Hol vetettek alapanyagot? Mit terveztek befőzni?
Köszi, majd figyelek, de nem vagyok író és irodalmi remekművet se várjon tőlem senki 😉
Szia! Szeretem olvasni az ötleteidet, jópofa ez a blog, de van egy kifogásom, ami mindenképp kikívánkozik belőlem: nagyon hányaveti a megfogalmazás. Sok a hiba, helyesírási, mondatszerkesztési és stilisztikai is. Szerintem a jó blogger nem csak jó ötleteket ad, de olyan módon önti a gondolatait formába, hogy élvezet legyen olvasni…Lehet, hogy megérné Word-ben megírni a szöveget, nyelvi ellenőrzést futtatni rajta, és mielőtt bemásolod, elolvasni még egyszer. Akkor biztos feltűnnének a hibás mondatok, és nem az olvasó futna neki ötször, mire megértené, mi az állítmány.
Amúgy az ötletek kitűnőek, a lekvárt én is 3:1-el csinálom, max fél óra az egész, és a háztartásiban kapható üvegtöltő tölcsérrel a kis üvegek megtöltése sem nagy macera.
Egyszer tesómmal így csináltuk és egy csomó lé lett a gyümölcs meg az üveg tetején volt, aljában meg a zselé, hát elég furcsán nézett ki, így aztán anyóssal ezt fejlesztettük ki, hogy főzzük is és még zselésítjük is 🙂 Ribizlire én is gondoltam, de sajnos már nincs a kertben, emlékszem, amikor kötelezően kellett menni nagyihoz szedni, volt szerintem 50 bokor, brrr. Bezzeg akkor utáltam! 🙂 Paradicsomot én is szeretnék eltenni, meg lecsót 🙂 Talán még meggyet, férj imádja meggyes joghurtot, veszek natúr joghurtot, oszt bele a gyümi 🙂
Az Oetker zselésítőt az elején kell hozzátenni! Akkor nem kell 2 óra hosszat főzni a gyümölcsöt. Rajta van a használati utasítás a zacskón. Nem utolsó sorban: több lesz belőle, mert nem kell a gyümölcslevet elpárologtatni.
A kérdésre válaszolva: tettem el eperlekvárt, ribizlizselét (paradicsom paszírozóval magtalanítva), reményeink szerint lesz paradicsom is a Mama kertjében 🙂
Mint kiderült mi azt tesszük el ami terem…
Anyósom mondta, hogy tegyek bele még cukrot 🙂 Ezt a gondolatot el is hessegettem! Én lecsót szeretnék elrakni, meg ribizkét, de szerintem az übermelós, jó savanyú lekvár, nyami!
tényleg nem spórolós 🙁
a lekvárt úgy szoktam eltenni, hogy addig főzöm míg besűrűsödik, így nem kell cukor és extra adalék – elég édes cukor nélkül is, tartósíószer sem kell!
az epret viszont én is sűrítőanyaggal raktam el, hét kiló eperhez öntöttem kb fél kg (se) cukrot, aztán mehettek a bébikajás üvegbe, 30 lett belőle. A betöltés vette el a legtöbb időt, na meg a másfél évest elkergetni a tűzhelytől
Idén más gyümölcs nem nagyon lesz, viszont paradicsomot idén is teszek el (sűrítve, pici üvegekbe, nálunk sok fogy)
Ildikó
Igen én is ezzel csináltam, most már nagyon jól néz ki, majd csatolok a hozzászólásomhoz képet is! Ez a körte és narancs lekvár felizgatott :))) Úgyis kevesebb felvágottat akarok enni, mert baromi sok pénzbe kerül és gyorsan romlik…. 🙁
Nekem eddig a Dr Oetker 3:1-ben teljesen bejött. Cukort lehet vele spórolni és időt, ezzel együtt pénzt – gázköltség-. Idén is ezzel fogok minden lekvárt elkészíteni. Nálunk a sláger a körte és a narancs lekvár volt eddig.