Apám hétfőn beállított két hatalmas cukkinivel, hozta nekem felkiáltással, éljen! Most mit csináljak vele? Főzelék kizárva, gyerekeim nem eszik meg, én vagyok a hibás, mert annyi főzeléket ettem gyerek koromba, hogy egy életre elment tőle a kedvem! Főzeléket én rakottasokkal váltom ki. A kelkáposztát csak rakottan tudom megenni, na jó a zöldbabot imádom bármilyen formában, de csakis frissen 🙂
Megvilágosodtam, készítek töltött cukkinit! Van itthon hozzá mindenem, darált húst mindig tartok a mélyhűtőmben. Bármire jó és igen gazdaságos. Fél kiló darált húsból készíthetek egy nagy tepsi:
- lasagne-t,
- rakott babot,
- rakott kelt, káposztát
- töltött cukkinit, tököt, karalábét,
- töltött paprikát, káposztát,
- egybesült fasírtot -akár felvágott helyett,
hogy hármunknak 2 napig elég legyen!
Lehámoztam a cukkinik héját, nehogy megijedjen Tüccsi, mert ő nem nagyon szereti mostanság a zöccséget sem a gyümölcsöt, ilyen korszakát éli 3 évesen. Kivéve a nyers répát!
Aztán főztem egy fél bögre rizst, közben pirítottam a hagymát ( nem volt itthon fokhagyma, mert azt szoktam inkább alá tenni) aztán jöhetett egy reszelt cukkini darab bele, mert olyan nagyok voltak, hogy a tepsibe nem fért bele mindegyik. Gondoltam, ha a lányom nem enné meg a cukkini “hajót”, akkor is kapjon vitamint, így meg teljesen elfő és látni sem látja, nem tudja kipiszkálni 🙂
Aztán jött rá a hús, só bors, amikor kifehéredett, megpirult, leszedtem a tűzhelyről és hozzákevertem a rizst, a tejfölt. Cukkinikat besóztam, kiolajozott tepsibe állítottam őket, a tölteléket belekanalaztam, sajtot szórtam a tetejére, alufóliát rá és ment a sütőbe, amikor megpuhult alufólia le és jöhetett a sajtpirítás.
Olyan finom lett, hogy kisfiam este is azt akart enni, lányom meg megkóstolta a cukkinit és közölte, hogy ez finom :))) Nem az egészet ette meg, de akkor is sikerélményként könyvelem el!
Én általában sertés darálthúst használok, van hogy leértékelve veszem, mert a dátuma másnap lejár, ilyenkor hazaviszem, be a mélyhűtőbe vele, vagy a hentesnél veszem, vagy csak lapockát veszek és a saját darálómon átküldöm, ha olyan árban van a lapocka 🙂
Egyszóval a darált húst azért szeretem, mert igen gazdaságos, nagy adag kaját lehet készíteni belőle! :)) Mégis ettünk húst, meg még zöccséget is, kész nyereség :))
Ti mit főztök még darált húsból? Milyet szoktatok venni? Hol veszitek?
UI: Apukám hozott még fél kosár meggyet is, úgyhogy a befőzés folyt köv. 🙂
:9 nyami 🙂 Nálunk ma rántott patiszon lesz, de láttam már cukkinis palacsintát is hagymás joghurttal 🙂 http://era85konyha.blogspot.hu/2012/07/cukkini-palacsinta-hagymas-joghurtos.html
Én a húgom ajándék cukkinijéből tök-lecsót készítettem: hagyma;meghámozott és apró kockára vágott cukkini; paradicsom; tojás; só. Nem maradt belőle másnapra!
én is mindig úgy főzök,h minimum 2 napig legyen kaja