Egyszer már kipróbáltam, de nem jött össze, na most. Barátnőmtől kaptam egy jó kis joghurtos padlizsán receptet és ahhoz fél liter joghurt kellett, így aztán azt gondoltam, hogy itt az idő!
A házi joghurt receptjét egy kedves blogtársamtól innen :
1 liter házi tej
2-3 ek élőflórás joghurt
Lassú tűzön forraljuk fel a tejet, és amikor már kézmeleg, akkor öntsük egy üveg tárolóba, én egy 1 literes műanyag tejesüvegbe töltöttem, ebbe jöhet a 2-3 ek joghurt, én 3 ek tettem bele. Utána jött rá a kupak és felráztam az egészet.
Beletekertem egy törölközőbe és kitettem az erkélyre a melegre, a napra.
5 és fél órát állt, utána behoztam és a levet leöntöttem róla, utána betettem a hűtőbe!
Azt írja Era, hogy 3-7 napig is eláll, nekem még csak 2. napja van a hűtőben, de már ment a padlizsán salátába és joghurtos öntetnek a gyros mellé 🙂
Görög joghurtot is lehet belőle készíteni, ha egy pelenkán átcsöpögtetjük, de már így is sűrűbb lett, hogy a savót leöntöttem róla.
Fagyit sajnos nem tudtam kipróbálni, mert nem jutottam el az ikeába fagyi készítőért 🙁 Ha meglesz, akkor pótlom 😉
Padlizsánsalátát meg így csináltam:
3 padlizsánt kockára vágtam, tepsibe raktam, sóztam és öntöttem rá egy kis olíva olajat, irány a sütő, amikor megpuhult, akkor kiveszem. Hagyom kihűlni. Felkockáztam egy fej lila hagymát, meg pár fokhagymát, aztán jött koriander (nekem csak szárított van itthon), petrezselyem, és menta ( sajnos ez nem volt itthon), ráöntöttem a fél liter joghurtot. Az egészet összekevertem és irány a hűtő. A vasárnapi gyros ebédhez tálaltam :9
A házi joghurtot lehet gyümölcsíteni is. Nyáron idény gyümikkel, télen pedig a nyáron elkészített lekvárokkal. Férjnek azért főzök meggylekvárt, mert a kedvence a meggyes joghurt!
Ki kapott hozzá kedvet??
Van ennél egy picit olcsóbb megoldás, igaz, hosszútávon. Vettem joghurtkészítőt meg joghurtkultúrát por formában. A kultúra 2500 Ft-nak felelt meg, kb 100 liter tejre elég, tehát 25 Ft/liter tej. A joghurtkészítő kb 6000 Ft volt, poharas (6 darab lezárható pohárral). Nagyon keveset fogyaszt ám, jóformán semmit. Úgy számoltam, hogy 80 liter tej után megtérül a joghurtkészítő ára. És nem kell élőflórás joghurtot vásárolni, a joghurtospoharak meg praktikusak. Lehet olcsóbb joghurtkészítőt is kapni, utólag láttam a neten 4000 Ft-ért is.
Nekem kettő is van, nagyipari fogyasztók vagyunk :), gyakran van joghurttorta, ebben készítem a 20 %-os zsírtartalmú isteni házitejfölt és a lecsepegtetett joghurt isteni túró helyett. Igaz, engem picit az is motivált, hogy nem nagyon tudtam beszerezni tisztességes joghurtot, amiben rendes kultúra volt és nem adtak hozzá keményítőt, sűrítőt, xantángumit meg még isten tudja mit.
Ügyes vagy! Csak egy aprócska megjegyzés: NE MŰANYAGBA rakd a meleg cuccokat. Még mikróba se használd, mert csúnya, káros dolgok oldódnak ki a műanyagból meleg hatására. Inkább dunsztosüveggel, porcelánnal dolgozz. :o)