Esővel tarkított napok igen fárasztóak tudnak lenni, ha a gyerekek szabad vegyértékét nem tudjuk valamivel lekötni, persze, amikor már nem esik, akkor irány a tócsák felfedezése, de közben a szobába zárva meg lehet bolondulni. Ilyenkor egymillió játék sem tudja őket lefoglalni, be kell dobni pár újdonságot, vagy még több lehetőséget, hogy az ember lányának legyen egy kis nyugodt ideje, olyan úri mulatságra, mint mondjuk a főzés :)) És ne kelljen folyamatosan fegyelmeznie két gyermekét, akik azzal ütik el unalmas perceiket, hogy egymást szekálják!!! 😀 Nem mintha én nem ugyanilyen lettem volna!!! 😀
Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy magam készítsem el a gyurmát. Találtam is egy jó receptet, amit most megosztok mindenkivel, hátha kedvet kap hozzá! A gyurmát még a gyerekekkel is el lehet készíteni, óvatosan, mert forró, de amikor már kicsit kihűlt, akkor a színezéket már ők adhatják hozzá és ha kihűlt rögtön kezdődhet is a játék.
Hozzávalók:
ételfesték (tescoban lehet kapni 90 Ft/db)
- Dupla adagot készítettem lásd képek. Valahol olvastam, hogy először a vizet tegyük fel, ezt a módszert választottam. Ebbe öntöttem az olajat is, amikor kezd gyöngyözni, akkor jöhet bele a szárazanyag (liszt, só cuccot, amit már korábban kimértem). Nagyon gyorsan kell összekeverni. Kevertem kb. 30 másodpercet és már ki is borítottam a szilikon lapomra.
- Átgyúrtam, jó meleg volt (itt gyerek segítséget ne vegyük igénybe!!! ), 5 részre osztottam.
- Fogtam az egyiket szétlapítottam, közepébe öntöttem egy kicsi ételfestéket és jól összegyúrtam, ha világosnak találta a kislányom, akkor még öntöttem hozzá és azt is jól beledolgoztam. Így jártam el minden színnél! Kivéve narancssárgánál ahol több sárga, kevés pirost dolgoztam össze.
- FIGYELEM: AKI SZALONKÉPES AKAR MARADNI HASZNÁLJON GUMIKESZTYŰT!!!!
- Aki lelkes, az készíthet természetes anyagokból is színezéket: céklaléből- rózsaszínt, mustármagból sárgát, zöldet spenótléből, kéket pedig lilakáposzta levéből.
(Eredeti receptben azt írja, hogy egy lábosba minden anyagot össze kell keverni, így folyékony anyagot kap . Majd az edényt magas hőfokon rárakja a tűzhelyre és egyet rottyant rajta, ez egy perc kb. Amikor összeállt akkor lehet kiborítani.)
Dőzsöltem és a 100 forintos boltban vettem 480 Ft-ért 4 darab kis tartót. Ilyenem sajnos nem volt itthon, pedig már minden gyűjtök, mint anyósom, hogy hátha ez jó lesz valamire címmel :)))
Azt írják, hogy ez a gyurma a hűtőben akár 2 hónapig is eláll, ha száradnak, akkor lehet hozzá vizet gyúrni. Jelentem, hogy a hűtőben lévő gyurma több, mint 2 hónapos és még mindig jó!
Ha kész a mű, meg lehet szárítani, igaz valamennyit veszít a színéből, de inkább a só ül ki rajta.
Komolyan mondom több éve dédelgettem azt a vágyat, hogy készítsek házi gyurmát, de nem tettem meg, pedig az egész kb. 10 perc volt és micsoda sikerélmény, főleg, hogy a gyerekeknek tetszik. Remélem kedvet csináltam az elkészítéséhez. 🙂
Az is jó ebben a receptben, hogy semmi mérgező sincs benne, egy cukorkában több az adalékanyag, így ha megkóstolják semmi bajuk sem lesz tőle. Erre eddig még nem került sor, de ki tudja? A gyerekek fantáziája határtalan, csak legyünk mindig elég éberek!:)
Ti csináltatok már ilyet? És ha igen, akkor hogy?
a kiürült margarinos dobozok rendkívül jó tárolók tudnak lenni 🙂 bár lehet ezzel nem mondtam semmi újat 😀