AnyaSpórol

Heti menü

A havi költségvetést vezetve arra jöttem rá, hogy a jövedelmünk egy harmada megy el kajára. Nagyon sok, ebben benne van férj céges kajája és kisfiam ovis étkezése is. Nem esszünk földi mannát, sem olyan cuccokat, amiket több ezer forintért lehet kapni, de mégis sok megy el ételre!

Ezért aztán érdemes heti menüt készíteni, persze mindig az a nagy kérdés, hogy mit is főzzek??? Ez nálunk pusztába kiáltott kérdés, avagy költői kérdés, válasz soha nem érkezik rá, vagyis de, valami finomat :))

Ha nem tudunk semmit sem kitalálni, akkor nézzük át a hűtőt, a mélyhűtőt és a szekrényeket, hogy mink van. A nagyobb receptkeresőkben alapanyag megadása után is lehet keresni recepteket. Ha tényleg nincs semmilyen ötletünk, akkor meg ott vannak a nagy ételszállítók honlapjai, a heti menüket átolvasva, biztosan ihletet kaphatunk, hogy mit is főzzünk?! Vegyük figyelembe az idény zöldségeket és gyümölcsöket is!

havi költségvetés abban is segít, hogy tudjuk, mennyi pénz jut egy hétre étkezésre, ez alapján, meg az ismert árak alapján tudjuk tervezni a heti menünk, valamint a bevásárló listát is ez alapján tervezhetjük meg.

Nagyanyám tízünket etetett, mi voltunk négyen anyummal, apámmal, tesómmal, aztán még keresztapámék és az unokatesómék és még nagyapi, meg az egy-két ember, aki odatéved, később barátok, barátnők, akiket mi vittünk és mindig volt kaja. Mama sváb asszony volt, úgy tudott egy csirkemellből egész ebédrevalót csinálni, hogy csak néztünk.

Mindig megvolt a heti menü: hétfőn a vasárnapi maradékot ettük, kedden és csütörtökön főzelék nap volt, általában rántott párizsival, most meg nem bírnám enni, szerdán meg pénteken pedig tészta nap, szombaton vagy lecsót ettünk, vagy paprikás krumplit, vasárnap pedig húsleves, rántott hús, krumpli, rizs 🙂

Tésztanapokon volt bukta, lángos, palacsinta, túróval töltött zsemle, vagy például palacsinta tésztába forgatott zsemle fahéjas porcukorral, derelye, túros, mákos, tejfölös, diós, darás tészta, vagy éppen krumpli nudli, vagy szilvás gombóc, mákos guba! Hozzá egy zöldség leves és már kész is az ebéd!

Gyerekeimnek kész öröm főzni, vagyis nálam szerencsére nem kihívás, csak megfelelő mennyiségű paradicsom konzerv kell hozzá, imádják a paradicsom levest, a paradicsom szószt és a töltött paprikát is! De bármilyen tésztát, bármikor hajlandóak megenni zöldséglevessel!!! (Na jó kislányom mostanában nem bírja a zöldségeket, de fiam mindent megeszik, hála neked ovi!!!)

Még többet spórolhatunk, ha Férj reggelijét és ebédjét is mi csomagoljuk!

 Ti megtervezitek a heti menüt? 

Ui: eheti menü:

hétfő: vasárnapi maradék

kedd: paradicsom leves és rakott kel

szerda: paradicsom leves és ismét rakott kel, mert maradt

csütörtök: krumpli leves, rántott patiszon, rizs, saláta, majonéz

péntek: krumpli leves, anyának rántott patiszon, gyerekenek túrós és csokis palacsinta.

szombat: sült virsli, krumplival és salátával

vasárnap: húsleves, sült csirke krumpli, zöldbab és koktélparadicsomos ágyon, hozzá saláta

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. fann says:

    Sziasztok!
    Jók a tippek, már egy ideje követem a blogot. Még nincs családom, csak ketten vagyunk, de én is hasonló módszerekkel spórolok. Mostanában jöttem rá, hogy a tervezés a legjobb módja a spórolásnak. Én is készítek költségvetést, és folyamatosan összehasonlítom a tervet a valósággal. Ha azt látom, hogy kezdjük túllépni pl. a kajakeretet, akkor valami nagyon gazdaságosat főzök. Mindent fel kell esténként írni, magam is meglepődtem rajta eleinte, hogy mennyi hülyeségre mennek el ezrek havonta. Kétszer is meggondolom, hogy veszek-e 1/2 l üdítőt 300 ft-ért, mert nem akarom este felírni a listára:)
    A másik a menütervezés. Ez is így működik a legjobban, ahogy itt is le van írva. Ki kell egy hétre előre találni, listát összeírni, csak azt megvenni, amit felír az ember, lehetőleg valami olcsóbb hipermarketben. Utána már nem az van, hogy jajj éhenhalok, rendeljünk pizzát, vagy vegyünk méregdrágán valamit a kisboltban. Minden nap csomagolok magunknak reggelit+ebédet, ami kb 300-400/főre jön ki így, még ha nem viszünk, akár 1500-2000 is lehet a menzán, a pékségesnél. A kaján borzasztóan sok pénzt meg lehet spórolni. Sajnos nekünk még így is elég sok pénz elmegy rá, de már lényegesen jobb a helyzet ( kb -20 ezer havonta). Szóval a spórolás időigényes, munkaigényes, de szokássá válik gyorsan, és nagyon megéri.
    Szép Napot!

  2. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @batakata@chello.hu)

    Szerintem rántva jobb, ha úgy szeretik, vagy valahogy csíkokra vágva és lerakva krumplival és hagymával. Vagy akár rizses húsnak is. És akkor a szénhidrát csak tömi őket még hozzá.

  3. anya.sporol@gmail.com says: (előzmény @batakata@chello.hu)

    Sajnos nem tudom, hogy hogy csinálta, akkor nem érdekelt és már nincs lehetőségem, hogy megkérdezzem! Arra emlékszem, hogy rántotta és sütötte is! Bocsi Két kamaszt etetni, nem hiszem, hogy elég lenne ennyi hús, én még előtte állok ennek, anyósom mesélte, hogy két fia 1 kg tarját evett meg annak idején vasárnapi ebédre…

  4. batakata@chello.hu says:

    Számomra nem derült ki a cikkből, hogyan lehet 1 csirkemellből 10 embert jóllakatni.
    Most vettem akciósan 2 csirkemellet. Nekem “két lehetőséget” ad: Májkrémmel, kenyérrel, fűszerekkel csinálok tölteléket és ez két gyereket (12-14 fiú kamasz!) lehet, hogy megsütve körettel kihúzom 1 nap +fél vacsora. Vagy levagdosom a húst, a csont zöldséges leves, kb 6 szelet rántott hús, vakarék-maradék pörköltesen. Ez megint csak 1,5 nap -esetleg. Ha a fiam edzésen is volt, annyi sem. És én csak kóstolgattam, vagy nem ettem. Tippek?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!