Hozzátok Leves :)) Ez a felkiálltás a Gyalog galopp című film végén található, amikor a franciák kidobják a Leves nevű tehenet Arthur királyra, sajnos ezt a részt nem találtam a youtube-on.
És miért óda a leveshez? Több okból!
1. egészséges,
2. tápláló,
3. ha idény zöldségből készítjük olcsó is.
Én a másodikkal kezdeném, ha a heti menüben minden nap van leves, akkor az remek, hogy miért, mert tápláló, akkor a főételből kevesebb fogy, ha nem húsleves, gulyáslevest, tarkabableves készít az ember, akkor egy leves megfőzése ritkán tart 1 óráig, sőt, fél óra és kész. Főleg a piacon kapható friss alapanyagokból, új répa, zeller, karalábé, zöldbab, karfiol, brokkoli, stb.
Általában egyszerű leveseket készítek paradicsomleves, ezt a gyerekek imádják, karalábéleves, karfiolleves, zöldbableves, krumplileves, avagy hamis gulyás, fokhagyma -, karfiol-, brokkoli- ‘rémleves:) Ez utóbbiakat mind bogyóval tálalom, vagy a szikkadt zsemle, több napos kenyeret kockára vágom, tepsibe sütőpapírt teszek és már pirulhat is, még magában ropogtatva is isteni!
Aztán ott vannak a ragulevesek, azokat is imádom.
Amiket nem főzök, de sokan szereti, hideg gyümölcsleves, frankfurti leves, borsóleves – én szeretem, de gyerekeim már hozzátápláláskor is utálták a borsót, most sem eszik meg, sajnos 🙁
Jaj most jutott eszembe egy kis gombaleves- ez is kilőve gyerekek miatt, vagy májgombóc leves :9
Télen meg a tápláló levesek, ezek mellé egy palacsinta, vagy valamilyen sült vagy főtt tészta is megteszi másodiknak. Mondjuk tarkabableves egy kis darab füstölt oldalassal, nyami :))
Hideg estéken vacsorára jöhet (bocs, de azok is eljönnek) egy-egy forró krémleves, amit nem a zacskóból keverünk ki, átmelengeti a testet és a lelket is.
Mindig szemezek az egzotikusabb levesekkel, mármint számomra egzotikusnak tűnővel, készítettem már vöröslencséből levest, gyömbérrel, pillanatok alatt megvolt, mert az gyorsabban megfő, mint a normál lencse! Még a céklalevessel szemezek 🙂 Kérdés, hogy azt a gyerekek és férj megeszi-e, bár szép színe van, lányos 🙂
Levesbetét: a levesekbe általában “krokodil tojást” készítek, mi így hívjuk a csipetkét, vagy galuskát, de van amikor ennek a vajas megoldását választom, mondjuk egy ragulevesbe, és még petrezselymet is szórok bele, hogy szép legyen 🙂 Egy egész tojás, kicsi só, liszt, hogy olyan galuska tésztát kapjunk és kiskanállal beleszaggatom a levesbe.
Fűszerezés: Még levesport, leveskockát sem használok, inkább élvezem a zöldségek ízét. Ha nagyon muszáj, akkor a dm alnaturás zöldségleves bio “vegetáját” használom, egy zacskóval szoktam venni -15%-os vásárlásomnál és több hónapra elég. De a kiskertemben terem lestyán, ezt szoktam a levesekbe belefőzni.
Egy a lényeg, hogy levest nem csak azért érdemes főzni, mert egészséges, hanem azért is, mert tápláló, meleg, folyadék és finom, kevesebb főétel fogy és akkor már megint spóroltunk 🙂
Ti milyen leveseket főztök???
Nagyon jó ötlet! Mert ugye a heti menü mindig szenvedés, hogy mit is főzzek, de ha van egy listám, akár még a számítógépem is, akkor lehet inspirálódni. 🙂
Mondjuk nekem az utolsó két hét maga volt a rettenet, kislányom semmit sem evett meg, csak sült krumplit akart ketchuppel 🙂 Szerintem mindenképpen érdemes lehet összeállítani egy étrendet, aztán ki-ki úgy alakítja, amilyen a családja, ahány éves a gyerek és mit esznek általában és mit tudnak megfőzni 🙂
Jól néz ki 🙂
A levesbetétekkel lehet variálni (bárányka, reszeltke, csipetke, sajtgombóc stb.), nagyon kiadósak a levesek tőle, és a gyerekek is élvezik :). A céklalevessel én is szemeztem, még nem mertem kipróbálni :).
Orosházi ragulevest készítettem nem olyan régen (fagyasztóban volt egy kisebb marhahús csomag), nagyon bevált, laktató :).
No meg a krémlevesek (kókuszos banánkrémleves, sárgadinnyekrémleves, stb. stb., zöldséglevesek-kedvencem a brokkoli, meg a brokkolifelfújt, a brokkolival töltött hús, brokkolikrém és minden, ami brokkoli :))-.
De karalábéból is készítettem már krémlevest :).
Próbáltál már házi levesgyöngyöt készíteni? Valamelyik oldalon fent van, nagyon olcsó, bár nem egészen golyó alakú lesz, de nagyon fini :).
A másik ötletem szeretném megosztani veletek: én készítettem listát, hogy mit tudok főzni. Mármint egy lapra összeszedtem, milyen leveseket, főzelékeket, tésztaféléket, húsos ételeket, vasárnapi ételeket tudok elkészíteni, amit a család is szívesen eszik, és úgy tervezem meg a heti menüt, hogy onnan böngészem össze, pl. milyen főzelék volt régebben (na meg az akciós újságok is segítenek). A lista folyamatosan bővül, átalakul, van, aminek kétszer futok neki, mire jól sikerül 🙂
Azon gondolkoztam, hogy hogy érdemes összeállítani az étrendet? Mennyi tészta, mennyi főzelék, mennyi zöldség és gyümölcs lenne ideális nagyjából kisgyerekeknek és szülőknek? Mit gondoltok?
Nyami, ez a paprikás krumpli külön jól jött, azt tervezek ma főzni 🙂 Köszi
Köszi! És az 5leteket is 🙂
Èn is szeretem a leveseket, pedig gyerekkoromban nem voltam oda értük. De pont amit leírtál: tápláló, félig jóllakat, így nem fogy annyi föétel, hamar elkészül. Mióta saját konyhát viszek, egy csomó új receptet próbáltam ki, és ebböl sokat rendszeresen fözök. Nagyjából a nálad leírtak is vannak. Meg még olasz lencseleves, minestrone, paprika krémleves (ezt még csak most próbáltam ki, de felvettük az étlapra:-)), francia hagymaleves, kukoricaleves, sütötök krémleves, vegyes zöldségleves virslivel, vetrece leves (tárkonyos habart csirkeraguleves), vadmalac leves (=tárkonyos, habart, pikáns gulyásleves). Most ennyi jutott eszembe. Egy barátnömnél ettem már krumpligombóc levest is, ö az ország másik végéböl származik, mint én, elötte sosem ettem ilyet. Mindig elfelejtem elkérni a receptjét, pedig jó kis tápláló leves volt.
Tetszik a blogod, pár hónapja rendszeres olvasód lettem:-)
Enikö (szintén Németországból :-))
Én sem használok semmi mű dolgot az ételekbe. Azért vannak a fűszerek /jó sok van a szekrényben/ azzal ízesítek.
Mi nagyon szeretjük a tarhonya, vagy lebbencs levest is. Hamis húsleves grízgaluskával. Buggyantott tojás levest, rizsleves, krumpli gombóc leves, stb… Nálunk szerencsére megy a borsó leves is.
Ha viszont főzeléket csinálok akkor leves nincs mert ha leves is van a főzelék nem fogy el rendesen. Igaz a maradékokat mindig lefagyasztom még ha csak egy adag is van. Aztán egyik nap lehet válogatni ki mit kér.
Paprikás krumplit mindig hosszú lével, nokedlival és virslivel csinálom, akkor sem kell leves.