Imádom a krumplit, bárhogy 🙂 Így aztán jöhet minden mennyiségben. Főleg, hogy fehérje diétát kell tartanom 🙁 ami azt jelenti, hogy akár 2 kg krumplit is megehetnék egy nap, mondjuk akkor semmi mást. Húst viszont annál kevesebbet. 🙁
A krumpli olcsó, persze csak akkor, ha valaki nem lila krumplit akar venni, és laktató. Nálam jöhet bármilyen formában! Akinek van tárolási kapacitása, az most tél előtt nagyobb mennyiségben vehet krumplit olcsóbban és akár tavaszik kitart. Emlékszem milyen volt a szottyadt krumplikat pucolni, meg hogy utáltam lemenni a pincébe érte, már csírázott, stb. Most meg visszasírom azt az állapotot 🙂
Íme néhány tipp, hogy milyen változatosan lehet elkészíteni a krumplit :
- Töltött krumpli, akár maradékkal is tölthető és bármivel, én tojással és tejföllel csináltam, amit beleforgattam az előző nap sütött hús zsíradékába. Vannak felturbózott változatok, kolbásszal és szalonnával, de még maradék főtt hússal, zöldséggel is el tudom képzelni. További receptek.
- Krumplis lángos, imádom, gyorsan kész van, nagyanyám nagyon sokat csinált, mert 10 embert etetett ez meg egy levessel igazán laktató.
- Dödölle, hát az valami Isteni, innen limarától vettem a receptet. Egy kis tejföllel, nyami!
- Krumplis palacsinta, amit fokhagymás tejföllel eszek. Töredelmesen bevallom, hogy utálom a palacsintát, szerintem valami géndefekt, de tuti, hogy közrejátszott, hogy 10 emberre én segítettem sütni a palacsintákat, olyan 50 darabot egy ebédre 🙂 De ez a krumplis palacsinta isteni. A gyerekeknek normál palacsintát sütök és kimerek két-három merőkanállal magamnak, belereszelek egy krumplit, aztán só, kakukkfű és már lehet is sütni. Sima tejfölt összekeverek egy pici sóval és egy gerezd foghagymával. Nyami!
- Krumplis tészta: ezt házi tésztából készítettem, ubival, sok borssal, isteni!!!
- Paprikás krumpli, a virslit nem egybe teszem bele, hanem felszeletelem, hogy többnek tűnjön 😉 Dédnagyanyám anno zsírral csinálta, ha van itthon, akkor néha én is azzal szoktam.
Még lehet hagymával/fokhagymával sült krumpli tepsiben, jól lepirítva. Fokhagymával, tejszínnel nyakon öntött krumpli tepsiben megsütve. Rakott krumpli, tócsni, krumplipüré, krokett, sült krumpli, serpenyőben sült krumpli, olajban sült krumpli, vagy akár héjában a sütőben sült krumpli, ami vajjal és sóval remek vacsora, hányszor ettük azt anyukámmal! Ha van túrónk összekeverünk tejföllel hozzá lilahagyma kockára vágva és azt adhatjuk hozzá.:)
Ti mit szoktatok krumpliból készíteni?
Ui: jelentem folyik a nyálam, ahogy végigolvastam újra! 🙂
Kommentek