Tervezni, tervezni, tervezni 🙂
Már többször írtam róla, de megunhatatlan a téma. Főleg, hogy mindig van, ami lejár a hűtőben és van olyan maradék, amit már senki nem akar megenni. Ilyenkor lelkiismeret furdalásom van, de a romlott dolgot nem fogom megenni.
Ha a havi költségvetésünket egyszer részletesen megfigyeljük, vagy akár többször, akkor rájövünk, hogy iszonyat mennyiségű pénz megy el étkezésre. Persze most jöhet mindenki azzal, hogy hát akkor már enni se együnk, de csak sokkal tudatosabban. Előre tervezve. Minden háziasszony ismeri, hogy kb. mennyi szokott elfogyni egy héten, persze aztán pont akkor nem főz eleget, amikor a gyerekek azt akarnak enni, vagy nem akarják a gyerekek azt enni, amit főzött, igen én is gyakran belefutok ebbe a problémába.
A pinteresten szörfölve találtam ezt a szuper menü táblát, miért jó ez?
- Megkönnyíti a tervezést.
- Egyszer kell összeírni az ételek listáját, amikből a hűtő/kamra tartalmát felmérve lehet pillanatok alatt megtervezni a heti menüt.
- Ezek alapján lehet elindulni nagy bevásárolni. Figyelem nem éhesen és tartva magunkat a listához!
- Nincs több szenvedés, hogy mit is főzzek ma! Mindig kiegészíthető újabb és újabb ötletekkel. Nyári, téli ételekkel.
- A húsmentes és húsos ételeket külön színnel lehet jelölni. Egyik doboz a még meg nem főzött ételeket tartalmazza, a másik a már megfőzötteket. Így segít abban, hogy nem megint ugyanazt főzzük.
Menütáblához szükséges anyagok:
- 1 tábla – én egy 30×40-es parafatáblát használtam – lehet akár keményebb karton is, akármi, ami otthon van,
- akril festék de nem szükséges,
- 5 csipesz,
- 1 gyógyszeres doboz,
- ragasztópisztoly és sima ragasztó,
- scrapbook papír, kemény mintás karton papír magyarul én anno még az Aldiban vettem huszonvalahány volt egyben.
Fogtam a parafatáblát és szép rózsaszínre festettem a keretét (piros és fehér festéket összekeverve, olyan drága a festék, hogy csak az alapszíneket szereztem be, a többit kikeverem ;)) Aztán hagytam száradni, jöttek a csipeszek, azokat is lefestettem, nem kell lefesteni, de én annyi festéket kevertem, hogy nem akartam, hogy veszendőbe menjen. Aztán kiválasztottam a papírt, ráragasztottam, de én hülye előbb felfestettem a napok neveit és a menü feliratot. Így aztán össze vissza foltoztam vele a papírt, lásd menü felirat körül. Aztán a csipeszeket még kipettyeztem és amikor megszáradtak, akkor felragasztottam őket ragasztó pisztollyal. Úgy odaragadtak, hogy mozdíthatatlanok.
Egy gyógyszeres dobozt kettévágtam szikével, lecelluxoztam, hogy ne nyíljanak ki és utána lefestettem azokat is és díszítettem papírral. Ezek lesznek az kártyatartók. Az anyuka, akitől az ötletet vettem lelaminálta az ételek papírjait. Ezt is meg lehet tenni, de nekem nincs laminálom, így aztán sima kartonokra kerültek az ételek nevei.
Összeszedtük Férjjel, hogy miket szoktam főzni, hát siralmas, kicsit vagyok csak unalmas 🙂 Húsos ételek rózsaszín kártyán, hústalanok kék kártyán. Van még 3 jolly joker kártya is: Vasárnapi maradék, Ugyanaz, mint tegnap, Együk ki a hűtőt!
Íme 10 jó tanács, arra, hogy ne pazaroljuk az ételt (forrás):
- Tervezd meg a heti menüt:) Ellenőrizd, hogy milyen hozzátevők vannak a hűtődben, vagy a kamrádban/szekrényedben.Írj bevásárló listát azokról az extrákról, amik nincsenek otthon és így menj bevásárolni.
- Vidd magaddal a listát a boltba és ragaszd rá a bevásároló kocsira, nem kell feltétlenül ráragasztani, de ne hagyd el! Ne hagyd magad elcsábulni és éhesen aztán végképp ne menjél vásárolni 🙂
- Tartsd tisztán a hűtődet és megfelelő hőmérsékleten, az ételeknek 1-5 fokra van szükségük, hogy frissek és egészségesek maradjanak.
- Ne dobd ki: ha a gyümölcs kicsit puhább lett, süss belőle sütit, vagy turmixold le és akár joghurttal együtt is eheted. Ha a zöldségek már nem olyan szépek, mehetnek a krémlevesekbe.
- Ne dobd ki a maradékot: ahelyett, hogy kidobnád használd a fantáziádat és a másnapi ebéd alapanyagaként használd, mire jó a hortobágyi húsos palacsinta, vagy mondjuk a főtt húsból szendvicskrém is lehet készíteni 😉
- Rotáció – FIFO elv: hogy mi is ez, amit először tettél be a hűtőbe azt vedd ki először, forgasd a hűtő tartalmát, hogy amiknek a szavatossága előbb jár le, az szem előtt legyen, amiket meg később, azok hátul.
- Kínálj kevesebbet: főleg a gyerekeknél jön ez jól, mindig keveset tegyünk a tányérjukra és inkább adjunk még nekik, ha azt megettek, mint hogy egyszerre sokat és aztán otthagyják. Van, hogy az enyémek még vissza is köpik az ételt a tányérba, nos utána nekem már nincs nagy gusztusom megenni ezt a maradékot….
- Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van: aki már egy jó ideje háziasszony tudja, aki meg újdonsült szépen megtanulja, hogy mennyi étel fogy el egy héten, így pontosan meg is tudja tervezni, hogy mennyi gyümölcsöt, zöldséget, húst és egyéb élelmiszert vegyen.
- Fagyassz: akár egy kis darab kenyeret is, jól jön az, ha nincs otthon éppen, vagy olyan maradékot, amit már nincs kedved megenni harmadnap és fagyasztható. Jól jön az, ha semmi kedved sincs főzni.
- Komposztálj: akinek van lehetősége rá komposztáljon, akkor mégsem vesz kárba minden, hanem újrahasznosítható lesz a keletkezett komposzt által .
Te tervezel heti menüt? Hogyan gazdálkodsz az étellel és az alapanyaggal?
Kommentek