Németországban tegnap volt anyák napja, így vettem magamnak a bátorságot és közöltem Férjjel, hogy ma én nem főzök, tehát rajta a sor, hajrá, grillezhet, reggel még a húst is bepácoltattam vele 🙂 Hiszen én ma nem csinálok semmit, felteszem a lábam és okosan, az e-bookommal a kezemben nézek ki a fejemből, erősen. 🙂
A grillezés első lépése a rács letisztítása, na kinek kell ezt csinálni? Kinek? Enyém mindig a megtiszteltetés, hát hogyne. Miután megsül nálunk a húsi, otthagyjuk az egészet, hogy majd következő alkalommal kelljen mindent kitisztítani, úgyis forró, nem lehet vele semmit kezdeni, címszó alatt. Amit a legjobban utálok, hogy Férj mindig fogja azt a rohadt grillrácsot és beleteszi a mosogatótálba, hogy akkor ezt most azonnal takarítsam le. Szabadítsam meg a ráégett húscafatoktól és zsírtól. Ilyenkor egy szivacs tuti tönkre megy, mert azt a zsírt soha nem fogom onnan eltávolítani, nem beszélve, hogy a kezem ragad, a mosogató ragad. Dupla, tripla meló. Én az energiámmal is szeretek spórolni 😀
Még jó, hogy néztünk német tévét, mert ott láttam először, hogy hogy kell gyorsan grillrácsot tisztítani.
Nem kell hozzá más csak ALMAECET és SPRICKOLÓS ÜVEG, meg egy újságpapír.
Fogom az újságpapírt, ráteszem a grillrácsot, telespriccelem almaecettel mindkét oldalát és ráborítom az újság másik felét. Hagyom hadd álljon a cucc, amíg Férj parazsat csinál, tűzet csihol, káromkodik, elégeti a kezét, visszatalál az ősemberhez, stb.
Aztán megfogom a drótkefét, kihámozom az újság közül a rácsot és adok neki, jól megkefélem;) És már kész is 🙂 Apám mindig egy darab szalonnával, vagy bőrrel keni át a rácsot, mielőtt elkezd sütni, mi is így csináljuk.
Többé nincs mocskos szivacs, nincs mocskos mosogató és többszöri munka.
Én imádok grillezni, tegnap gyönyörű idő volt, pont annyi ideig, amíg Férj grillezett, aztán jött a jégeső, vihar, és megint a napsütés. Tiszta bolond az időjárás. És rohadt hideg van. Végül is jól zárult az anyák napja és még egy könyvet is sikerült kiolvasnom, amiken jókat röhögtem 🙂
Meg kell próbálni, de szerintem arra nem annyira, talán a mosószódába való áztatás. Ha nagyon durva akkor a mosószódába egy kis víz és azt a kencét felvinni a rácsra és rajta hagyni egy kicsit.
Szerinted a sütőrácsra is jó?