Eperlekvár, sajnos nem spórolósan… :S

Ezer éve készülök, hogy főzök lekvárt, de mivel elutaztunk, így nem volt időm, hogy elmenjek eddig a szedd magad földre. Tegnap felhívom őket, hogy mikor nyitnak, később vettem észre, hogy a honlapon fel van tüntetve, hiába olvasni meg kell tanulni! Kérdeztem, hogy Érden mikor nyit, mondta 8-kor, de nem  érdemes menni, mert már semmi nincs és Szigetszentmiklóson sem nagyon. Nos oda nem is akartam menni.

Így fogtam magam és reggel, mivel drága kislányom úgyis agyon rugdosta a fejemet egész éjjel, valahogy közénk került, elmentem a piacra, hogy vegyek epret, olyan 6 kilót gondoltam, szívtam a fogam, hogy drága, de a gyerekeknek megfőzöm, hátha Tüccsi is meg fogja enni! Álmodj királylány, gyümölcs és a zöccség nem barátja!

Nos ki is választottam egy egész ládával, nő mondta, hogy nem pakolja át, mert akkor még törik, én hüjje, már ekkor kapcsolhattam volna, de nem, és 7 kilót leszámolt. Elmentem még cukorért, meg dr. Oetker 3:1 nem tudom miért, Zselésítőért és aztán haza is jöttem.

Hűvösre tettem az epret, közben reggelit készítettem a családnak, bedobtam az üvegeket a mosogató gépbe, meg odatettem az ebédet, ja és kiteregettem, mert hát mielőtt elindultam elindítottam a mosást, multifunkci anyu. Aztán elmosogattam mindent és nekiálltam lekvárt főzni. Mentem az eperért, minden második pöttyedt volt szétmállott a kezemben, azt hittem megüt a guta. 7 kilóból 4 kiló alapanyag lett. Kilónként 20 deka cukrot adtam hozzá, aztán feltettem főzni és a végén olyan 2 óra főzés után hozzáadtam a zselésítőt, vagy mit. Utána 750 ml üvegekbe töltöttem, fejreállítottam őket és most a dunsztban csücsülnek, már talpon!

Tudom nem valami nagy recept, nem egy gasztrocsoda, de én úgy vagyok ezzel, hogy mindig elolvasom a érdekesebbeknél érdekesebb recepteket, elgondolkodom rajta, hogy milyen jó lenne elkészíteni, aztán rájövök, hogy bármilyen jól hangzik és néz ki tuti nem enném meg, csak a jól bevált régit! Nem vagyok ezzel trendi, de ez már csak így marad! Olyan lekvárt fogok főzni, amit anno nagyanyám, bárcsak élne, vagy anyukám, akkor tuti nem én főznék be :S

Nos tanulság egy életre: legközelebb, ha veszek epret 6 kilót kiméretek velük, soha nem veszem ládába többet!!!!

Nem sokat spóroltam a lekvárral az tuti. De remélem ízleni fog a gyerekeknek. Férj meg megdicsért, hiába kellett a garázst felslagoznia, mert oda olvadt ki az epert, hogy milyen  ügyes vagyok, mert ez nem sokan csinálnák meg!  🙂

Most kaptam egyik olvasómtól az ötletet, hogy hogy lehet megelőzni a penészedést a bogyósoknál (na ennek az epernek már egy szívátültetés sem segített volna), a lényeg, hogy ecettel kell megmosni. Méghozzá a következő módon, keverjünk össze egy rész ecetet (5%-os vagy almaecet) és 10 rész vizet és abban forgassuk meg a szemeket. Hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a víz és tegyük a hűtőbe őket.

Ti főztetek már be? Hol vetettek alapanyagot? Mit terveztek befőzni?

Címkék:
Tovább a blogra »