Kutattam és rájöttem, hogy itt is szemléletváltásra van szükség a részünkről. Szuper kencéket lehet találni a receptmegosztókon. Ebből párat ki is próbáltam. Ha pedig felvágottra fáj a fogunk, akkor is max füstölt árut veszünk a piaci hentesnél!
Íme néhány ötlet a saját képeimmel! Figyelem!!! Én nem vagyok gasztroblogger, csak egy háztartásbeli feleség, aki szeret főzni, néha tudok is, néha nem sikerül, így aztán levendulával ízesített májkrém mousse-ot ne várjon tőlem senki sem. Egyrészt mert utálom a levendulát, igen kimondom, pedig nagy divat mostanában, nekem öreg bácsik és nénik télikabátjának szaga jut eszembe róla, bocsi, másrészt unalmasan konzervatív vagyok. És bármennyire is vonzanak a jobbnál jobb és érdekesebbnél érdekesebb receptek, már megtanultam nem elkészíteni őket, mert a gyerekeim úgysem eszik meg, aztán meg van,hogy nekem sem ízlenek….
Felvágottat inkább, mi felnőttek eszünk, gyerekeim inkább müzlit és/vagy kukorica pelyhet fogyasztanak, de van, hogy kivételt tesznek és akkor csúszik kenyér nélkül a töpörtyű, vagy a kolbász :)) De erre igen ritkán kerül sor.
Libazsírt vettem (de csináltam már kacsazsírral és sertészsírral is – ami éppen itthon volt), mert az volt a legkisebb kiszerelésben, ennek a felét lábosba dobtam. Amikor felolvadt a zsír, beletettem a bacont, a képen lévő bacon negyedét, aztán bele a hagymát, sonkahagymát kettőt (csináltam már lila hagymából is) nem hármat végül, aztán amikor ezeket elősütöttem kicsit, jött a máj, szerintem olyan fél kiló (ilyen melegben érdemes csak 20 dekából készíteni, vagy kevesebből, hogy gyorsan elfogyjon, ebben nincs tartósítószer, gyorsan romlik). Szórtam bele borsot és majorannát, sót nem tettem, hogy ne száradjon ki. Sütöttem, amíg kellett, aztán levettem, belemártottam a botturmixot és tettem hozzá sót, ízlés szerint. Végül snidlinget vágtam a tetejére. A májnak barna színe van, nem vöröses, amilyen a boltié, de valahogy természetesnek tűnik és isteni!
Körözött:
Közben a körözöttet kevertem ki, szigorúan sörrel. Ebből is van 100 millió recept, úgyhogy hasamra ütve csináltam korábbi tapasztalatok alapján! Juhtúró, pirospaprika, sonkahagyma, lilahagyma helyett, só, bors, sör, kömény, snidlinget végül nem tettem bele az eredmény nagyon finom krémes túró! Este pirítok kenyereket és azzal fogjuk megenni! 🙂 Volt, hogy sima túróból csináltam, úgy is nagyon finom.
Lila hagymás túró:
Nagyon egyszerű a recept, tehéntúrót összekeverünk tejföllel és kockára vágott lila hagymát és sót adunk hozzá. A sütőben héjában sült krumplihoz szoktunk ilyet enni, de pirítóssal is nagyon finom 🙂
Tojáskrém:
Végül, de nem utolsó sorban a tojáskrém készült el! Itt improvizáltam, annyi tojáskrém receptet olvastam, hogy megérzésre tettem a hozzávalókat, vajat, majonézt (amit egy szétvágott dobozból kurkásztam ki, régen ezt már kidobtuk volna, de most szétvágtam a műanyag dobozt a kenyérvágó késsel és a maradékot beletettem a krémbe). Sajnos dijoni mustár nem volt itthon és hogy pikáns legyen, grill mustár fantázianevű fűszeresebb mustárt tettem hozzá, sót és borsot, végül snidlinget! 🙂
Padlizsánkrém (ahogy én csinálom):
A padlizsánokat megmosom és beteszem a sütőbe, addig sütöm őket, ameddig meg nem puhulnak, ilyenkor összeszottyadnak és héjuk is igen ráncos lesz. Amikor kihűltek, lehámozom őket és beledobom a késes darálómba, vagy minek hívják, jön hozzá vöröshagyma, só, bors és majonéz. Után jöhet a turmixolást, ha kész, mehet a hűtőbe. Férj nagyon szereti.
Házi lekvár:
A nyáron elkészített eperlekvár, sárgabarack lekvár, meggylekvár stb. remek reggeli lehet. Akár túróba, vagy joghurtba belekeverve, akár házi készítésű kalácsra felkenve, vagy pirítósra, vagy csak egy szép szelet kenyérre alatta finom vajjal 🙂
Ti milyen krémeket készítetek? Mit reggeliztek?