Egyszer már kipróbáltam, de nem jött össze, na most. Barátnőmtől kaptam egy jó kis joghurtos padlizsán receptet és ahhoz fél liter joghurt kellett, így aztán azt gondoltam, hogy itt az idő!
A házi joghurt receptjét egy kedves blogtársamtól innen :
1 liter házi tej
2-3 ek élőflórás joghurt
Lassú tűzön forraljuk fel a tejet, és amikor már kézmeleg, akkor öntsük egy üveg tárolóba, én egy 1 literes műanyag tejesüvegbe töltöttem, ebbe jöhet a 2-3 ek joghurt, én 3 ek tettem bele. Utána jött rá a kupak és felráztam az egészet.
Beletekertem egy törölközőbe és kitettem az erkélyre a melegre, a napra.
5 és fél órát állt, utána behoztam és a levet leöntöttem róla, utána betettem a hűtőbe!
Azt írja Era, hogy 3-7 napig is eláll, nekem még csak 2. napja van a hűtőben, de már ment a padlizsán salátába és joghurtos öntetnek a gyros mellé 🙂
Görög joghurtot is lehet belőle készíteni, ha egy pelenkán átcsöpögtetjük, de már így is sűrűbb lett, hogy a savót leöntöttem róla.
Fagyit sajnos nem tudtam kipróbálni, mert nem jutottam el az ikeába fagyi készítőért 🙁 Ha meglesz, akkor pótlom 😉
Padlizsánsalátát meg így csin
3 padlizsánt kockára vágtam, tepsibe raktam, sóztam és öntöttem rá egy kis olíva olajat, irány a sütő, amikor megpuhult, akkor kiveszem. Hagyom kihűlni. Felkockáztam egy fej lila hagymát, meg pár fokhagymát, aztán jött koriander (nekem csak szárított van itthon), petrezselyem, és menta ( sajnos ez nem volt itthon), ráöntöttem a fél liter joghurtot. Az egészet összekevertem és irány a hűtő. A vasárnapi gyros ebédhez tálaltam :9
A házi joghurtot lehet gyümölcsíteni is. Nyáron idény gyümikkel, télen pedig a nyáron elkészített lekvárokkal. Férjnek azért főzök meggylekvárt, mert a kedvence a meggyes joghurt!
Ki kapott hozzá kedvet??