Lehet? Igen, lehetséges!
Amikor ez a baromi nagy hőség volt, kitaláltam, hogy most azonnal rántott patiszont szeretnék enni. Gyerekeknek is jobban el lehet adni rántva, többször is mondták, hogy finom ez a húsi, mindig kijavítottam őket, hogy tök :))
Kezdjük az elején! Vettem két nagyobb patiszont, olyat, aminek nincs sok rücske, mert utálom megpucolni, jó sok időt vesz igénybe, de megtettem, közben felvágtam, felszeleteltem és úgy pucoltam tovább. Amikor kész volt besóztam és hagytam állni.
A megszáradt kenyerekből késes aprítóval készítettem friss morzsát, mert ha előre le van reszelve, akkor nekem olyan furcsa avas íze lesz, így aztán a házilag varrt kenyeres zsákban várnak a sorsukra a kamrában! Aztán a tojást összekevertem a liszttel, hogy ne kelljen annyit pepecselni vele. A morzsához lehet kukoricapelyhet is adni, én erre szoktam felhasználni a kukoricapehely alján lévő morzsalékot, amit már senki sem akar megenni!!!
A sótól vizet eresztett a patiszon, amit kéztörlővel szépen leitattam róla, ezután ment a tojásos lisztes masszába, utána a morzsába és itt jön a csavar, innen ment rögtön a tepsibe!
Isteni lesz, kívül ropogós, belül krémes. Hozzá jöhet rizs, vagy akár csak saláta, mi tartárral ettük, hidegen is finom. Gyerekek már ebéd előtt csipegettek belőle, hagytam, hadd egyék, örültem, hogy kislányomnak jut a szervezetébe valamilyen zöccség :))
Bármit lehet a sütőben rántani, csak vigyázni kell, hogy ne száradjon ki!!!
Sokkal gyorsabb volt, mintha egyenként rántottam volna ki a tököket, és ott álltam volna a serpenyő mellett 40 fokban! Ezenkívül az egész lakás bűzlött volna, mert ami a konyhába illat, az a lakás más részeiben szag (egyszer hallottam Darvas Ivántól). Nem beszélve, hogy mennyi olaj kell hozzá!!
Szerencsére már modern sütőm van, ami légkeveréses így aztán kettő tepsi is bent lehet egyszerre. Így a sütés egyszerű, gyors, szagtalan, kevés olaj kell hozzá, talán energia annyi, mintha kisütöttem volna a serpenyőbe, de ha már két tepsit teszek be, akkor még energiát is nyerek 🙂
Újra jön a meleg és itt a szezonja a zöldségeknek, amik rántva is isteniek, és még a gyerekeknek is jobban el lehet adni őket ilyen formában 😉
Ti hogy szoktatok tepsiben rántani? És ha igen, mit?